Zrenjanin: Propala prodaja pivare

Bez autora
Jun 20 2011

Ovdašnja Industrija piva „ZIP“ u prvom pokušaju prodaje iz stečaja nije dobila novog vlasnika. Brojna pokretna i nepokretna imovina pivare, uključujući i opremu za proizvodnju piva, ponuđena je po početnoj ceni od 177,2 miliona dinara. Niko se, međutim, nije pojavio čak ni da otkupi dokumentaciju za učešće na aukciji, pa će stečajni upravnik Dragan Božić na jesen oglasiti novu prodaju. Najstarija srpska pivara i jedan od prvih industrijskih pogona u gradu na Begeju, decenijski brend Zrenjanina i njegove privrede, neprekidno je proizvodila pivo od 1745. do 2006. Tada je privatizovana, a kontroverzni vojvođanski biznismen Momčilo Rajić, zvani Spas, koji je trenutno u zatvoru zbog sumnje za brojne nezakonite radnje, iste godine prekinuo je proizvodnju. I, stavio katanac na pivaru.

Zrenjanin: Propala prodaja pivareOvdašnja Industrija piva „ZIP“ u prvom pokušaju prodaje iz stečaja nije dobila novog vlasnika.

Brojna pokretna i nepokretna imovina pivare, uključujući i opremu za proizvodnju piva, ponuđena je po početnoj ceni od 177,2 miliona dinara. Niko se, međutim, nije pojavio čak ni da otkupi dokumentaciju za učešće na aukciji, pa će stečajni upravnik Dragan Božić na jesen oglasiti novu prodaju.

Najstarija srpska pivara i jedan od prvih industrijskih pogona u gradu na Begeju, decenijski brend Zrenjanina i njegove privrede, neprekidno je proizvodila pivo od 1745. do 2006. Tada je privatizovana, a kontroverzni vojvođanski biznismen Momčilo Rajić, zvani Spas, koji je trenutno u zatvoru zbog sumnje za brojne nezakonite radnje, iste godine prekinuo je proizvodnju. I, stavio katanac na pivaru.

Bez posla ostalo je oko 250 radnika, koji sve do prošle godine nisu mogli da reše svoj radno-socijalni status, pošto im gazda nije uplaćivao penzijsko osiguranje. Stečaj je otvoren uz angažovanje lokalne samouprave i na predlog gradskog pravobranioca, a zbog dugova koje je Rajić ostavio gradu i poreskoj upravi.

U međuvremenu, Zrenjanin je uknjižen kao korisnik dva hektara zemljišta u najužem gradskom jezgru, na kom se nalaze pogoni pivare. U prevodu, potencijalni kupac za 177,2 miliona dinara mogao bi da dobije zgrade i mašine pivare, ali zemljištem gazduje lokalna samouprava. Nije tajna da je upravo lokacija mamac za one koji bi odrešili kesu, jer je pogodna za gradnju raznih objekata.

Da li je investitore baš ovo odvratilo od kupovine pivare, teško je reći. Gradski čelnici, istovremeno, stidljivo iznose da pregovaraju sa nekim evropskim kompanijama za proizvodnju piva koje su, navodno, zainteresovane za obnovu točenja u gradu na Begeju.

Brendovi

Ukoliko do toga i dođe, izvesno je da novi gazda neće moći da toči stare zrenjaninske brendove - „svetlo“ i „porter“ pivo, ječmeni napitak „tut-gut“?! Žig „zrenjaninskog piva“, naime, nedavno je u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštitio ovdašnji preduzetnik Saša Ždrnja, koji već proizvodi pivo u jednoj maloj privatnoj pivari izvan Zrenjanina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik